Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2008 14:22 - УЧИТЕЛЯТ Светлозар Дойчев - почетен гражданин
Автор: ulianas Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4536 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2008 14:51


imageУЧИТЕЛЯТ СВЕТЛОЗАР ДОЙЧЕВ – ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН

Г-н Дойчев, с това звание, което ще получите днес на Тържествена сесия на Общински съвет Вашият труд и талант е почетен, зачетен от старейшините на града? Приятно ли Ви беше, като научихте че сте предложен за званието. Каква беше първата ви реакция?
- Честно казано първо бях притеснен. Споделих с приятели и колеги, че общинската власт като администрация и съветници – ми „подадоха” една много висока топка. Оттук насетне всяка своя постъпка, всяко действие трябва да „съгласувам” с тази висока чест, която ми е оказана. Смятам, че признанието не е толкова за мен, колкото за цялата ни математическа общественост, за математическата школа в Стара Загора, за всички останали учители.


Да станеш блестящ математик генетично ли е обусловено или е взрив на новозародил се талант?
- Не смятам, че има генът е обуславящото. Френският математика Галоа не е имал генетична даденост, нито подходящото образование. Самообразовал се е като чел книги по математика. Но път той прави такова революционно откритие на 19 години в областта на алгебрата, че 30 години след неговата смърт /загива на 21 години на дуел/ не е имало математици, които да осъзнаят постижението му. Така че гените и математиката не са свързани. Ако тръгнем по тази пътечка, може да изпаднем в неприятни – малко расистки, малко анти-феминистки настроения. От края на Втората световна война в света се присъжда най-високата награда за професионална математика на нейни представители до 40 години и тя не не Нобелова награда /Нобел е изключил математиците от своето завещание/. Дава се „Филдсов медал” на името на Джон Филдс - любител математик и бизнесмен, който е създал комитет, присъждащ този медал. Всички носители досега на медала, връчван на всеки 4 години са мъже за голямо съжаление и са или европейци, или етнически азиатци. Няма нито едно изключение. image

Хората си представят, че математиците са едни такива скучни хора и решават задачи по цял ден и нощ...
- Всъщност математиците решават доста задачи, но нито една човешка дейност не е изключена. Истинският математик решава задачи за удоволствие. Един известен професор се беше пошегувал, че има най-интересната професия на света, защото не само изпитва удоволствие от работата си, ами даже му и плащат затова – да решава задачи.


Изчислете ми вероятността – като математик и като педагог- в Стара Загора да се появи друг ученик като Николай Белухов?
- Надявам вероятността да стане близка до 50%. Вярвам, че амбициозният проект на Природо-математическа гимназия”Гео Милев” от тази учебна година с приема на ученици в 5 клас, след известно време /говоря за 4-5 години напред/ да даде резултат.

Кой кого намери – Вие Николай или той Вас?
- Нашето познанство е вече 4-годишно, забравил съм всички подробности, но мисля, че се намерихме взаимно. Математическата общност в България е малко затворена и като започнат мероприятията ни – състезания, олимпиади – контактът между хората, които се интересуват от математика, става много бързо и непосредствено.
Нашата образователна система „ражда” по 2-3 деца от неговия или около неговия талант на всеки випуск и то в национален мащаб. За съжаление талантите се продуцират в София, там е най-голямото средище на математиката и най-големият ресурс. За провинцията е трудно. Двете деца – големи надежди от провинцията са десетокласник от Шумен -10 клас и осмокласник от Ямбол. Аз поддържам контакт с тях двамата и твърдя, че следващият Николай ще е Радослав Комитов от Ямбол.
Разбира се, по никакъв начин няма да се откажа да дублирам постиженията на Николай със сегашните петокласници – които са много активни, много любознателни и дават всички надежди че с упорит труд и след известни лишения, разбира се, ще могат да станат състезатели от голям мащаб.

Четете ли художествена литература?
- Това, което ни сплоти с Николай и правеше нашето общуване много приятно е, че сме запалени любители на художествената литература. Жанровете, които харесваме – или напълно съвпадат, или са много близки – фантастиката, криминалната литература, модерни автори като Стивън Кинг, класици като Едгар Алън По. Почти всяка трета реплика, която си разменяме с николай извън професионалните, се отнася за книги. Доста книги, поне 200 сме си разменили двамата.


Вие сам ли определяте своя ритъм на преподаване в клас – така че да е ясно – това е школата на Дойчев? Съобразявате ли се с нормативите на МОН, с които много от колегите Ви сякаш се отбраняват – че ето, толкова може?
- Имам самочувствието да правя нещата, за които ме питате. Малко несромно, но аз съм автор на 4 действащи учебника в българското училище по математика, написал съм над 100 различни статии, член съм на 2 редколегии, на национална комисия – да не изброявам повече. Процесите в българското образование по математика са ми до болка ясни, но не си позволявам да наруша изискванията на МОН. Защото ще излезем от държавната поръчка за качество в образованието. Колкото и един учител да е творец – хубаво е да спазва изискванията на министерството.

Имате ли проблеми с дисциплината в клас?
- Всъщност да. Истината е, че всички колеги имат проблеми-някой път малки, друг път-по-серизони. Въпросът е учителят да намери точната и премерена реакция, за да реши тези проблеми, така че от една страна да не пречи на процеса на обучение, от друга страна – да не травмира детските души. Някой път една неправилно казана дума, един лош жест може да причини такива последствия, каквито дори неправилното лечение не може.

Защо българското образование не е практично, а академично?
- В САЩ пазара на специалисти е отворен за хора от всички националности, докато една страна като България не може да си позволи да внася такива специалисти. Единственият и шанс е да си ги подготвя. Ако образованието ни не е достатъчно академично – ние няма да моем да разчитаме на такива високоподготвени кадри. Чиято липса ще се усети в близките години.


Какво е Вашето пожелание за 5 октомври – Празника на Стара Загора?
Искам да изразя още веднъж личната си благодарност към общинския съвет, към общинската администрация. Не искам да пропусна сегашния кмет – проф.Светлин Танчев, който ни прие с Николай топло и любезно. Не искам да пропусна и предишния кмет д-р Желев, който ни осигури ни необходимата научна литература по математика. Фондът на Библиотека „Захарий Княжески” така се обогати с над 15 особено ценни заглавия на английски и руски език от областта на математиката, комбинаториката и математическите олимпиади. Благодаря и на г-жа Мария Нейкова-областен управител, която още след първия успех на Николай ни прие и ни съдейства по всякакви начини. Благодарността ни е към всички тези официални представители на властта.

Освен властта, бизнесът помага ли Ви?
Бих се въздържал от коментар. Не сме имали сечение.


Интервю на Уляна Кьосева






Тагове:   гражданин,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ulianas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 297790
Постинги: 74
Коментари: 52
Гласове: 180
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031