Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 09:35 - LIVE ZARA JAZZ – седем пъти по седем и още безброй занапред
Автор: ulianas Категория: Музика   
Прочетен: 1473 Коментари: 0 Гласове:
0



imageСтана вече някак си повече от редно на седмото издание на LIVE ZARA JAZZ да се упомене с чувство на огромно задоволство какво точно се случва в Стара Загора на тема Джаз. Числото седем беше вдъхновител на редовете по-долу и отправна точка за повествованието.
Числото седем е число от духовен порядък. Ежемесечно в Стара Загора се случват вечерни джаз-концерти, които са пиршество за духа. Случват се редовно в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” и периодично в залата на Стария театър.
В Египет седем е символ на вечния живот, числото на бог Озирис.
В Стара Загора новият живот за джаза бе даден от тромпетистът Венцислав Благоев. Той, международникът-музикант, извъртя сума ти километри от различни точки на държавата ни и света до Града на липите, за да свири всеки път и да води свои приятели от подобна величина.
В Християнството 7 е символ на Сътворението.
Седем пъти в Стара Загора бе сътворен джаз от класа от музиканти, които свирят тук заради приятелството си с Венцислав Благоев и неговата любезна покана в полза на музиката и на красивия град. Добрата новина в тази насока е, че за да продължи сътворяването на висок джаз, в последния месец на миналата година на местна почва бе регистрирано Сдружение с нестопанска цел /СНЦ/„Зара Арт”, в което от раз се разписаха над 50 личности. Сдружението се оглавява от Искра Ангелова, млада и хубава дама от медийния бранш. Зад нея плътно е Димитър Живков – актьор и водещ в Дарик-радио, нататък в листата има и известен национално поет, още директор на библиотека, водещ програмист, доктор със свое предаване за джаз в Радио Стара Загора, учител, студент по архитектура и други интересни персони /справка страницата на LIVE ZARA JAZZ във Фейсбук/.
На седмия ден от раждането се кръщава новороденото.
В тази връзка непременно бихме искали да уточним, че на четвъртото издание на LIVE ZARA JAZZ Община Стара Загора припозна ежемесечната проява като стойностна и помогна за реализацията на три култови концерта – със старозагореца Пламен Карадонев /отдавна американска звезда/, с гостуващия Бернар Гюо от Белгия [саксофон] и Коледния концерт с вокала Милица Гладнишка. Нека не забравяме да отбележим и благодатната помощ на Хотел „Форум” в приютяването на джаз-звездите на родна почва. Тази помощ засега е единствената от страна на частния бизнес в града.
Седем са континентите на нашата планета, Седем са основните цветове на дъгата, Седем са музикалните тонове, Седем денонощия продължава лунната фаза.
От седем краища на света в седемте издания на се събират музиканти, за които иначе трябва да идете до Пловдив и София, за да видите наживо. В Стара Загора вече бяха роденият тук Веселин Койчев /китара/, Александър Леков [контрабас], Димитър Димитров [барабани], Събин Тодоров [пиано], Веселин Веселинов-Еко [бас], Николай Карагeоргиев – китара и други.
В известната българска пословица се казва: „Седем пъти мери, а един път режи". Седемте издания на LIVE ZARA JAZZ доказаха, че в Града на липите, поетите и правите улици има мнооооого, много място и много нужда от джаз. Има нужда от тези ежемесечни срещи. /По-начесто засега не е нужно, ще вземем да свикнем и да се наситим!/.
Всички сме чели приказката за Снежанка и седемте джуджета. Това дотук беше модерната приказка за един добър музикант /Венцислав Благоев/, който свързва Стара Загора не само с талантливия си син-китарист Димитър , а вече трайно и с емоцията LIVE ZARA JAZZ и новата жива сила в подкрепа на каузата от СНЦ”Зара Арт”.
Надяваме се съобразно цитирана по-горе поговорка концертите от LIVE ZARA JAZZ да бъдат официализирани подобаващо като традиционно събитие в Културния календар на Стара Загора. И да се превърне в една красива, силна и очаквана културна приливна вълна в града ни.
Уляна Кьосева
PS Според Свещеното писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството.






Тагове:   live,   още,   Седем,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ulianas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 298221
Постинги: 74
Коментари: 52
Гласове: 180
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930