Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2012 00:01 - Фестивал на хляба в с.Рабово, община Стамболово, Хасковско
Автор: ulianas Категория: Новини   
Прочетен: 4310 Коментари: 0 Гласове:
2



Фестивал на хляба възражда великолепието на лимеца
Автентична жътва на стародавното наше жито „лимец” ще може да наблюдавате на 28 юли край село Рабово, община Стамболово, Хасковско. Събитието е в рамките на уникалния Фестивал на хляба, който организира един сърцат българин със светли очи – Петко Ангелов. Преди години той възстановява от диворастящо из Източните Родопи свещено зърно за българите – „лимец”. Човек със специална задача в живота, днес Петко Ангелов от ентусиаст е вече сериозен и сертифициран био-производител на лимец, с абсолютно професионално отношение към заниманието си, подкрепено и от много институции – научни звена по растениевъдство, Университет по хранително-вкусова промишленост, местна власт, няколко неправителствени организации. Тази година на първата изложба БиоАгра в рамките на Агра 2012 в Пловдив, Петко Ангелов представя сертифицирания лимец и продукти от него като например изключително полезните изсушени кълнове. Ще ги опитате /а и още много други изненади/, ако се отправите на път към с.Рабово за последните почивни дни от месец юли, за да участвате във Фестивала на хляба. Пътят натам минава през Хасково, Маджарово, Стамболово и отвежда неусетно /но все пак карайте внимателно/ до дивата красота на източнородопското село Рабово, разположено на брега на спокойната, бистра, мъдра и изумително красива река Арда.
Пристигнали там, още на 27 юли следобед може да пробвате да се премените в носия, с която ще бъдете участник във фестивала в следващите два дни. На 28 юли в 10.00 ч. е официално откриване, след което ще има спектакъл с ритуали за плодородие и благополучие/. По обед е жътвата на полето в непосредствена близост до селото, овършаване на хармана и отвяване на зърното. Вечерта е предвидено представяне на биохрани и продукти от лимец, участващи в първия конкурс за най-интересно кулинарно предложение. Наградите – „Златен” и „Сребърен клас” са осигурени от Сдружение „Бъдеще в миналото”, която активно подкрепя инициативите на сърцатия Петко Ангелов. В последния ден на фестивала – 29 юли – сутринта ще има дискусия на тема „Лимецът – храна на бъдещето” и ще бъде учредена Асоциация на производителите на стари сортове зърнено- житни култури.
От 1994 година израслият в село Поточница на другия бряг на река Арда Петко Ангелов се установява със съпругата си Стефка в село Рабово. Купуват мястото край реката, което е било като селско бунище и изграждат Къща за гости „Тепавицата”. Само часове съзерцание на бавно течащата Арда от верандата на къщата отмива у човек тъмните сенки в душата. А късче от хляба, замесен от лимец, го изпълва с живот и сила. Тази година за новото издание на Фестивала на хляба, ще може и да опитате за първи път и …бира, приготвена от лимец. Приготвянето на бутиковата бира е лично ръководено от холандския пивовар Рене, а пивото е естествено газирано, много полезно и пивко. В Университета по хранително-вкусова промишленост в Пловдив са се заели да разработят технологията за производство на малц от лимец и за брашно за хляб /смес от ръж, лимец и нискоглутенова пшеница/, което да става и за модерните, електрически фурни за хляб. Деканът на Стопански факултет в Университета доц. д-р Йорданка Алексиева ще бъде председател на комисията на конкурса за оригинални продукти от лимец и един от основните лектори в дискусията в рамките на Фестивала на хляба.
Казват, че древното жито лимец е спасявало от глад човечеството още от неолита. В България го е имало до средата на миналия век, след което са останали единични стръкове в Източните Родопи. За това жито се твърди, че е изпратено като дар на нашата планета от Сириус. Определят го като храна на боговете. Предполага се, че е изхранвало траките и египетските фараони. Археолозите го откриват при почти всички разкопки в древни могили, пещери и скални ниши.
Петко Ангелов от с.Рабово възстановява една древна българска гордост, хлябът от зърното на високите и чисти енергии – „лимец” и го прави хем сърцато, хем модерно. Знае, че има машини, австрийска изработка – за трудната обработката на зърното на лимеца, но държи да направи своя собствена. Член е на Международната асоциация на производителите на стари сортове зърнено- житни култури , учредена във Виена и ще направи клон тук. Работи от началото заедно с известната холандска фондация „Новото тракийско злато”, има активни две страници във Фейсбук и интернет-страница на „Тепавицата”. Възстановява в генната банка на Института по полски култури в Чирпан българският, еднозърнест лимец, който е бил загубен от фонда. Събира и възстановява стари машини за обработване на зърно от различни краища на България. Бори се с тежкото данъчно бреме, надвиснало и над „био производителите”. Не спира да говори за мечтите си, които пък не спират да се сбъдват. Питайте, ако не вярвате и не бързате - близо и бавно течащата река Арда. Ако пък бързате – направете справка в Гугъл, той охотно ще ви разкаже за лимеца, Петко Ангелов, Фестивала на хляба и други красиви истории от Източните Родопи.

Уляна Кьосева




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ulianas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 298422
Постинги: 74
Коментари: 52
Гласове: 180
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930