Постинг
30.07.2012 00:01 -
Фестивал на хляба в с.Рабово, община Стамболово, Хасковско
Фестивал на хляба възражда великолепието на лимеца
Автентична жътва на стародавното наше жито „лимец” ще може да наблюдавате на 28 юли край село Рабово, община Стамболово, Хасковско. Събитието е в рамките на уникалния Фестивал на хляба, който организира един сърцат българин със светли очи – Петко Ангелов. Преди години той възстановява от диворастящо из Източните Родопи свещено зърно за българите – „лимец”. Човек със специална задача в живота, днес Петко Ангелов от ентусиаст е вече сериозен и сертифициран био-производител на лимец, с абсолютно професионално отношение към заниманието си, подкрепено и от много институции – научни звена по растениевъдство, Университет по хранително-вкусова промишленост, местна власт, няколко неправителствени организации. Тази година на първата изложба БиоАгра в рамките на Агра 2012 в Пловдив, Петко Ангелов представя сертифицирания лимец и продукти от него като например изключително полезните изсушени кълнове. Ще ги опитате /а и още много други изненади/, ако се отправите на път към с.Рабово за последните почивни дни от месец юли, за да участвате във Фестивала на хляба. Пътят натам минава през Хасково, Маджарово, Стамболово и отвежда неусетно /но все пак карайте внимателно/ до дивата красота на източнородопското село Рабово, разположено на брега на спокойната, бистра, мъдра и изумително красива река Арда.
Пристигнали там, още на 27 юли следобед може да пробвате да се премените в носия, с която ще бъдете участник във фестивала в следващите два дни. На 28 юли в 10.00 ч. е официално откриване, след което ще има спектакъл с ритуали за плодородие и благополучие/. По обед е жътвата на полето в непосредствена близост до селото, овършаване на хармана и отвяване на зърното. Вечерта е предвидено представяне на биохрани и продукти от лимец, участващи в първия конкурс за най-интересно кулинарно предложение. Наградите – „Златен” и „Сребърен клас” са осигурени от Сдружение „Бъдеще в миналото”, която активно подкрепя инициативите на сърцатия Петко Ангелов. В последния ден на фестивала – 29 юли – сутринта ще има дискусия на тема „Лимецът – храна на бъдещето” и ще бъде учредена Асоциация на производителите на стари сортове зърнено- житни култури.
От 1994 година израслият в село Поточница на другия бряг на река Арда Петко Ангелов се установява със съпругата си Стефка в село Рабово. Купуват мястото край реката, което е било като селско бунище и изграждат Къща за гости „Тепавицата”. Само часове съзерцание на бавно течащата Арда от верандата на къщата отмива у човек тъмните сенки в душата. А късче от хляба, замесен от лимец, го изпълва с живот и сила. Тази година за новото издание на Фестивала на хляба, ще може и да опитате за първи път и …бира, приготвена от лимец. Приготвянето на бутиковата бира е лично ръководено от холандския пивовар Рене, а пивото е естествено газирано, много полезно и пивко. В Университета по хранително-вкусова промишленост в Пловдив са се заели да разработят технологията за производство на малц от лимец и за брашно за хляб /смес от ръж, лимец и нискоглутенова пшеница/, което да става и за модерните, електрически фурни за хляб. Деканът на Стопански факултет в Университета доц. д-р Йорданка Алексиева ще бъде председател на комисията на конкурса за оригинални продукти от лимец и един от основните лектори в дискусията в рамките на Фестивала на хляба.
Казват, че древното жито лимец е спасявало от глад човечеството още от неолита. В България го е имало до средата на миналия век, след което са останали единични стръкове в Източните Родопи. За това жито се твърди, че е изпратено като дар на нашата планета от Сириус. Определят го като храна на боговете. Предполага се, че е изхранвало траките и египетските фараони. Археолозите го откриват при почти всички разкопки в древни могили, пещери и скални ниши.
Петко Ангелов от с.Рабово възстановява една древна българска гордост, хлябът от зърното на високите и чисти енергии – „лимец” и го прави хем сърцато, хем модерно. Знае, че има машини, австрийска изработка – за трудната обработката на зърното на лимеца, но държи да направи своя собствена. Член е на Международната асоциация на производителите на стари сортове зърнено- житни култури , учредена във Виена и ще направи клон тук. Работи от началото заедно с известната холандска фондация „Новото тракийско злато”, има активни две страници във Фейсбук и интернет-страница на „Тепавицата”. Възстановява в генната банка на Института по полски култури в Чирпан българският, еднозърнест лимец, който е бил загубен от фонда. Събира и възстановява стари машини за обработване на зърно от различни краища на България. Бори се с тежкото данъчно бреме, надвиснало и над „био производителите”. Не спира да говори за мечтите си, които пък не спират да се сбъдват. Питайте, ако не вярвате и не бързате - близо и бавно течащата река Арда. Ако пък бързате – направете справка в Гугъл, той охотно ще ви разкаже за лимеца, Петко Ангелов, Фестивала на хляба и други красиви истории от Източните Родопи.
Уляна Кьосева
Автентична жътва на стародавното наше жито „лимец” ще може да наблюдавате на 28 юли край село Рабово, община Стамболово, Хасковско. Събитието е в рамките на уникалния Фестивал на хляба, който организира един сърцат българин със светли очи – Петко Ангелов. Преди години той възстановява от диворастящо из Източните Родопи свещено зърно за българите – „лимец”. Човек със специална задача в живота, днес Петко Ангелов от ентусиаст е вече сериозен и сертифициран био-производител на лимец, с абсолютно професионално отношение към заниманието си, подкрепено и от много институции – научни звена по растениевъдство, Университет по хранително-вкусова промишленост, местна власт, няколко неправителствени организации. Тази година на първата изложба БиоАгра в рамките на Агра 2012 в Пловдив, Петко Ангелов представя сертифицирания лимец и продукти от него като например изключително полезните изсушени кълнове. Ще ги опитате /а и още много други изненади/, ако се отправите на път към с.Рабово за последните почивни дни от месец юли, за да участвате във Фестивала на хляба. Пътят натам минава през Хасково, Маджарово, Стамболово и отвежда неусетно /но все пак карайте внимателно/ до дивата красота на източнородопското село Рабово, разположено на брега на спокойната, бистра, мъдра и изумително красива река Арда.
Пристигнали там, още на 27 юли следобед може да пробвате да се премените в носия, с която ще бъдете участник във фестивала в следващите два дни. На 28 юли в 10.00 ч. е официално откриване, след което ще има спектакъл с ритуали за плодородие и благополучие/. По обед е жътвата на полето в непосредствена близост до селото, овършаване на хармана и отвяване на зърното. Вечерта е предвидено представяне на биохрани и продукти от лимец, участващи в първия конкурс за най-интересно кулинарно предложение. Наградите – „Златен” и „Сребърен клас” са осигурени от Сдружение „Бъдеще в миналото”, която активно подкрепя инициативите на сърцатия Петко Ангелов. В последния ден на фестивала – 29 юли – сутринта ще има дискусия на тема „Лимецът – храна на бъдещето” и ще бъде учредена Асоциация на производителите на стари сортове зърнено- житни култури.
От 1994 година израслият в село Поточница на другия бряг на река Арда Петко Ангелов се установява със съпругата си Стефка в село Рабово. Купуват мястото край реката, което е било като селско бунище и изграждат Къща за гости „Тепавицата”. Само часове съзерцание на бавно течащата Арда от верандата на къщата отмива у човек тъмните сенки в душата. А късче от хляба, замесен от лимец, го изпълва с живот и сила. Тази година за новото издание на Фестивала на хляба, ще може и да опитате за първи път и …бира, приготвена от лимец. Приготвянето на бутиковата бира е лично ръководено от холандския пивовар Рене, а пивото е естествено газирано, много полезно и пивко. В Университета по хранително-вкусова промишленост в Пловдив са се заели да разработят технологията за производство на малц от лимец и за брашно за хляб /смес от ръж, лимец и нискоглутенова пшеница/, което да става и за модерните, електрически фурни за хляб. Деканът на Стопански факултет в Университета доц. д-р Йорданка Алексиева ще бъде председател на комисията на конкурса за оригинални продукти от лимец и един от основните лектори в дискусията в рамките на Фестивала на хляба.
Казват, че древното жито лимец е спасявало от глад човечеството още от неолита. В България го е имало до средата на миналия век, след което са останали единични стръкове в Източните Родопи. За това жито се твърди, че е изпратено като дар на нашата планета от Сириус. Определят го като храна на боговете. Предполага се, че е изхранвало траките и египетските фараони. Археолозите го откриват при почти всички разкопки в древни могили, пещери и скални ниши.
Петко Ангелов от с.Рабово възстановява една древна българска гордост, хлябът от зърното на високите и чисти енергии – „лимец” и го прави хем сърцато, хем модерно. Знае, че има машини, австрийска изработка – за трудната обработката на зърното на лимеца, но държи да направи своя собствена. Член е на Международната асоциация на производителите на стари сортове зърнено- житни култури , учредена във Виена и ще направи клон тук. Работи от началото заедно с известната холандска фондация „Новото тракийско злато”, има активни две страници във Фейсбук и интернет-страница на „Тепавицата”. Възстановява в генната банка на Института по полски култури в Чирпан българският, еднозърнест лимец, който е бил загубен от фонда. Събира и възстановява стари машини за обработване на зърно от различни краища на България. Бори се с тежкото данъчно бреме, надвиснало и над „био производителите”. Не спира да говори за мечтите си, които пък не спират да се сбъдват. Питайте, ако не вярвате и не бързате - близо и бавно течащата река Арда. Ако пък бързате – направете справка в Гугъл, той охотно ще ви разкаже за лимеца, Петко Ангелов, Фестивала на хляба и други красиви истории от Източните Родопи.
Уляна Кьосева
Няма коментари